Kinderboeken

Hieke wil de baby niet die in haar moeders buik zit. Die baby komt straks op háár kamer te slapen en in háár kast staan nu al babyspullen, waar Hieke niet eens aan mag komen. Als dát niet oneerlijk is? ‘Een baby in een pakje’ is een perfect jaloezieverhaal, waarin Jos Lammers met lichte tonen schildert wat er in een kind omgaat bij de komst van een broertje of zusje. Een voorleesboek met illustraties van Helen van Vliet.

Klik voor e-boek, samenvatting, recensies en preview


Martijn heeft een heel bijzondere opa. Hij is ontzettend handig. Hij kan niet alleen fietsen repareren – dat kan elke opa wel – maar ook horloges, lievelingsschoenen, speelgoed, van alles. Je kan wel altijd goed zien dat het gerepareerd is. Maar dat geeft niet, zegt opa. Opa woont – met oma – in een groot, oud huis met krakende trappen, een geheime schuilplaats en een boomgaard met meer spreeuwen dan appels. Hij heeft een sirene op zijn huis, een geweer onder zijn bed en een reusachtige brandkast, met een brief erop geplakt voor de inbrekers. En hij heeft héél bijzondere tanden en kiezen. Martijn vindt het spannend om bij opa en oma te logeren. Al weet hij soms niet goed of hij opa altijd wel moet geloven.

Klik voor e-boek, samenvatting, recensies en preview


Poppe denk dat hij eigenlijk een indiaan is, maar wel een kleine. Want zijn grote broer Beer weet veel meer. Die speelt gitaar en vangt bromvliegen en stekelbaarzen. Hij is ook beresterk. Vooral als ze ridder en paard spelen. Het lijkt wel of hij ook nooit bang is, niet ’s nachts en ook niet voor die jongens van de banketbakker. Maar als Poppe een beetje verliefd wordt op een meisje uit zijn klas, weet Beer ook niet precies wat verliefd zijn is. Het vervelende is dat indianen nooit verliefd zijn, weet Poppe. Indianen krijgen gewoon een vrouw en kinderen. Hoe moet hij nu aan Doortje zeggen dat hij wel verkering wil…

Klik voor e-boek, samenvatting, recensies en preview


Heb jij ook zo’n grote broer waar je tegen opkijkt, maar die je toch ook vaak een sukkel vindt omdat hij niets snapt? Of heb jij een klein broertje dat je meestal erg lastig vindt, maar soms ook heel lief? Michiel is tien jaar en zijn broertje Thijs is zes, een wereld van verschil. Dat blijkt wel uit wat de twee broers samen meemaken. Thijs is ontzettend blij als Michiel hem staand leert plassen. Toch wel handig dan zo’n broer. Net als op die dag dat hij door Michiel gered wordt van die lastige grote jongens. Of die keer dat ze een mier met vleugels vinden. Een supermier. Ze stoppen hem in een potje met een suikerberg. Maar dat loopt niet zo goed af, ook al doen ze het samen.

Klik voor e-boek, samenvatting, recensies en preview


‘Het is maar voor één nachtje’ heeft zijn vader gezegd. Maar Erik weet best dat een neefje van twee ook maar één nachtje nodig heeft om alles in zijn kamer kapot te maken. Van Erik mag Jeroentje dan ook zo snel mogelijk weer ophoepelen. Jeroentje zelf denkt daar heel anders over. Die vindt het juist geweldig bij zijn grote neef! Met zijn plakkerige stroophandjes volgt hij Erik overal.

Klik voor e-boek, samenvatting, recensies en preview


Erik schrijft: ‘Voorwiel is kapot en het zadel klopt niet met een gewone fiets. Hij rijdt niet, we moesten hem met zijn tweeën duwen. Gevonden bij een elektriciteitshuisje’. Daarna zet hij zijn naam en adres onderop het briefje. ‘Klaar’, zegt hij. ‘Hè? Oh ja, prima jongens’, zegt de politieman. ‘We trekken het na. Gestolen, neem dat maar aan.’ Erik en Koen vervelen zich. Dan vinden ze in de struiken een oude fiets. Ze nemen hem mee naar huis om hem op te knappen, maar hopen dat niemand hem komt opeisen. Ze willen er namelijk een superfiets van maken.

Klik voor e-boek, samenvatting, recensies en preview


Als Otto eenmaal de man met de elektrische gitaar op de televisie heeft gezien, krijgt hij hem niet meer uit zijn hoofd. Eerst wordt het een speurtocht naar wie deze popster is. Maar als Otto eenmaal heeft uitgevonden dat hij Raymond heet, wil hij alleen nog maar zijn cassettebandje hebben. Er is één probleem: Otto heeft geen geld. Hij probeert op allerlei manieren aan het bedrag van twee tientjes te komen. Hij maakt een poster van Raymond en probeert deze te ruilen voor het bandje. Hij schrijft een verhaal en verkoopt dat op straat. En hij liegt tegen zijn ouders…

Klik voor e-boek, samenvatting, recensies en preview


In ‘Vrijen met jezelf’ vind je informatie over zelfbevrediging en staan antwoorden op vragen die je misschien liever voor je hield. Het boekje bestaat uit een gedeelte waarin wordt verteld hoe er vroeger en nu over zelfbevrediging wordt gedacht en hoe dat zo gekomen is. Het heeft een praktisch deel waarin staat hoe je het moet doen en wat het voor je kan betekenen. En er zitten brieven van mensen in die hebben opgeschreven hoe ze over zelfbevrediging denken en hoe het was toen ze het voor het eerst deden. Ze hebben die brieven geschreven omdat er weinig eerlijke verhalen over zijn. ‘Vrijen met jezelf’ is een oprecht boekje dat niet geschreven is uit een zucht naar sensatie of ter verheerlijking van seks: het wil informeren.

‘Vrijen met jezelf’ bij NRC.

Klik voor e-boek, samenvatting, recensies en preview


Eindelijk heb je je ouders zover gekregen: je mag misschien een huisdier. Maar wat moet je nu kiezen? Wordt het een hond zoals Joost heeft, die alleen niet zo slim is als hij zou moeten zijn? Of een muis, die jammer genoeg wel eens ontsnapt? Misschien zo’n eend als Paul heeft en als een hondje de hele dag achter hem aanloopt? Honden, katten, paarden, vissen, vogels en konijnen: wat eten ze, wat kosten ze, hoe moet je ze verzorgen en nog veel meer informatie over dieren vind je in dit boek.

Klik voor e-boek, samenvatting, recensies en preview