Oefenen

Kleindochter Sophie (6) zit voor me in de bakfiets. Evenals een spin, die ze wel gezien heeft maar die we allebei ook na lang rondzoeken in de bak niet terug kunnen vinden. Zodat er maar één oplossing rest: raampje open waardoor die engerd, niet áls maar wannéér hij opduikt, zozozo naar buiten kan. Sophie doet de denkbeeldige hinkstapsprong van het dreigende gevaar met een wijsvinger voor. Er is alleen één nadeel aan dit plan: het giet van de regen en er staat een straffe zuidwester precies op de uit nood openstaande ontsnappingsweg.
‘Dat geeft niet. Ik vind regen fijn’, zegt ze.
‘Zeker weten?’, vraag ik toch nog maar een keer.
Overbodig.

Met een elleboog op de bakfietsrand en een hand onder haar kin, kijkt ze tijdens het fietsen recht de regen in. Om haar mond een vastberaden lachje, haar bril bedekt met waterdruppels en condens.
‘Opa!’, roept ze tegen de wind in als we al even onderweg zijn.
Ik buig voorover naar de bak om haar met mijn capuchon over mijn oren te kunnen verstaan.
‘Ik moet oefenen!’, zegt ze.
‘Oh?’
‘Ja, voor badje drie. Daar zit ik nu in.’
‘Zwemles bedoel je?’
‘Ja, zwemles.’
‘Dat is ook nat?’
‘Ja!’, zegt ze, blij dat ik het snap.

We rijden inmiddels bovenop een dijk richting huis. De windkracht vier van de buienradar heeft hier absoluut een veel straffere gevoelsbeleving. Ik zie het regenwater haar met kracht in het gezicht slaan. Te gek, vind ik en stuur de bakfiets de berm in.
‘Meissie’, zeg ik terwijl ik mijn hoofd bij haar in de bak naar binnen steek. ‘Dit is te erg. Ik doe het raampje dicht.’
Met rode wangen en beslagen brillenglazen kijkt ze me aan.
‘Nee!’, roept ze. ‘Ik wil het!’
‘Vind je dit echt fijn dan?’
Daar moet ze even over nadenken.
‘Nou…’, zegt ze, ‘Eigenlijk hou ik niet van nat. En niet van koud…’
Ik begin alvast aan de eerste rits te frunniken om haar in elk geval een beetje bescherming te bieden.
‘Maar dat is badje drie ook!’, besluit ze dan.

Open blijven dus, hoe ik het ook draai of keer.
‘Ik heb mijn nieuwe winterjas aan!’, roept ze monter naar achteren als we weer op weg zijn.