Gek

Kleinzoon Liam (7) heeft het me al eens eerder uitgelegd, het gevaar van een ‘verlaten plek’. Ook waar zo’n plek is. Een kale binnenplaats zonder duidelijke bestemming achter de tandartspraktijk waar hij wel eens is geweest. Maar wat nou precies het risico inhoudt, is voor hem nog wat rondzoeken in het stratenplan van de grotemensenwereld.

Het heeft in elk geval van doen met mannen die gevaarlijke dingen spuiten. In hun mond, heeft hij besloten. Zoals shampoo in hun mond spuiten, legt hij me uit wanneer we samen langs deze beladen locatie in zijn stad fietsen.
‘En dan worden ze een beetje gek’, vult hij het beeld verder in.

Hij kijkt vanuit de bakfiets achterom naar mij of ik het snap, maar echt tevreden lijkt hij er zelf nog niet mee.

‘Ze doen het heel slordig’, bedenkt hij dan zelf ter plekke volgens mij. ‘Dat komt omdat ze gek zijn. Ze doen het hup zomaar een beetje alle kanten op’, legt hij uit terwijl zijn verhaal allengs meer vaart krijgt. ‘En kijk, dan zitten al die gevaarlijke dingen in de lucht daar. Dus als jij er dan heen gaat, krijg je het in je longen. Nou, en dan word je ook gek.’

Hij tuurt nog even naar de plek waar dit allemaal zo plaatsvindt en knikt voor zich uit.
‘Verlaten plekken kun je maar beter niet naartoe gaan’, besluit hij.